25-01-09

Uitleg over Merho

Zoals beloofd hieronder een korte uitleg over Merho striptekenaar van de bekende stripreeks Kiekeboe

Merho is het pseudoniem van Robert Merhottein (Antwerpen, 24 oktober 1948), een Vlaams striptekenaar die vooral bekend is om zijn Kiekeboe-reeks. Hij is ook ereburger van zijn woonplaats Zoersel.

Vroege carrièreHij groeide op met dagbladstrips als Suske en Wiske, Piet Pienter en Bert Bibber en Nero. Vandaar dat hij een grote belangstelling kreeg om zelf strips te tekenen.

Later studeerde Merho Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel en legde zich toe op de "klassieke" stripstijl in navolging van grote Vlaamse striptekenaars als Willy Vandersteen en Marc Sleen.

Zijn eerste gepubliceerde strips waren Comi en Dacske (1964) in een vakblad van de middenstand, en Zoz en Zef in het tijdschrift Jong Caritas (1965).

In 1970 ging hij werken bij Studio Vandersteen, waar hij de volgende zes jaar de Jerom-reeks voor Duitsland in inkt zette. Ook de stripreeks Pats werd hem toebedeeld.

Kiekeboe

Kiekeboe is een typische Vlaamse familiestrip die voor het eerst verscheen in Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet op 15 februari 1977. De albums werden destijds op de markt gebracht door uitgeverij J. Hoste. Vanaf album 45 nam de Standaard Uitgeverij de fakkel over. Samen met Jommeke is Kiekeboe tegenwoordig de populairste stripreeks in Vlaanderen. Er verschijnen nog steeds voorpublicaties in de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Trivia

Merho is een grote fan van Laurel & Hardy en heeft in zijn strips meermaals naar hen verwezen.
Ook bepaalde scènes uit de verschillende James Bond-films komen terug in de albums van Kiekeboe.
Hij heeft een cameo in het Suske en Wiskealbum De speelgoedspiegel als een man die een kreeft eet in Sidonia's restaurant. De kreeft blijkt echter voor Kiekeboe te zijn bestemd die luidkeels vraagt: "Waar blijft mijn kreeft?"
Merho had ook een cameo als "Merhottini" in het Bakelandtalbum "Zita op de planken" door Hec Leemans.
Hij dook op in het Nino-album "De grote draak" door Dirk Stallaert terwijl hij in gesprek is met Laurel & Hardy.
In 1983 ontving Merho de Bronzen Adhemar, de hoogste striponderscheiding in Vlaanderen.
LIFE12_merho_MM

22:05 Gepost door Stripworld in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

vet gaaf!!!

Gepost door: bart | 18-04-09

De commentaren zijn gesloten.