11-01-09

Voorstelling:Familie Kiekeboe

Marcel Kiekeboe

KiekeboeHij is het hoofdpersonage van het verhaal. Sinds Kreuvett in De anonieme smulpapen er uitdrukkelijk naar vroeg, kennen we zijn voornaam, maar iedereen, zelfs zijn vrouw Charlotte, noemt hem gewoon Kiekeboe.

Hij is jarig op 24 oktober.

Hij is al meer dan 20 jaar getrouwd met Charlotte en is de trotse vader van Fanny en Konstantinopel en enige zoon van Moemoe.

Voor Charlotte was hij bijna getrouwd met Thea Traal (de huidige vriendin van Goegebuer) en had hij ook iets met Sarah Gossa (lees De wraak van Dédé, maar sinds zijn huwelijk viel hij niet meer voor de charmes van andere vrouwen, zelfs niet voor de verleidelijke vampen in Kies Kiekeboe en De onweerstaanbare man. Alleen Mona bracht hem wel even van de kook.

Hij heeft zijn uiterlijk te danken aan zijn personage in het poppenspel van de broer van Merho. Hij is heel fier op zijn snor en won in 1984 zelfs de titel van 'Snor van het jaar' van de Antwerpse snorrenclub. Hij is ook kaal met overtuiging, ondanks geëxperimenteer met een pruikje in Kies Kiekeboe en in De bende van Moemoe. Sinds De Ka-Fhaar draagt Kiekeboe contactlenzen.

Hij werkt al jaren op een kantoor, voor de firma van Van de Kasseien, maar tussendoor probeert hij ook wel eens andere beroepen uit (restaurant-criticus, deodorant-tester, kok, acteur, politieker, uitbater van een wasserij, ...). Marcel Kiekeboe is dus een bezige bij.

Charlotte Kiekeboe

CharlotteCharlotte leerde Marcel meer dan 20 jaar geleden kennen, toen ze als verkoopster in een banketbakkerij werkte. Ze is de trotse moeder van Fanny en Konstantinopel.

Ze is jarig op 16 juli.

In het begin van de reeks was ze een verlegen huisvrouw, maar dat blijft niet duren. In De getatoeëerde mossel komt ze met Goegebuer in een sekte terecht, en vanaf het volgende album (Het lot van Charlotte) wil ze avontuur, herbekijkt ze haar relatie met Kiekeboe en krijgt ze er plezier in om uit te gaan werken.

Ze was ondermeer politieagente, telemarketeer en directiesecretaresse. Ze ging ook aan de slag bij een begrafenisondernemer. Ze wordt zelfstandig, beleeft avonturen en de zelfverdedigingscursus 'Blijf van mijn lijf' komt haar af en toe van pas.

Na een tijdje geniet ze er blijkbaar weer van om weer thuis te blijven en voor het gezin te zorgen, maar ze heeft wel aan respect gewonnen.

Charlotte is nogal jaloers, vooral dan op het geflirt van Kiekeboe met Mona. Zelf had ze één fervente aanbidder, namelijk Bibi Pralin Gaga die in haar zijn 'madame de Pompadour' zag.

Haar familie komt ook af en toe aan bod in de avonturen van de Kiekeboes. Haar neef Lex Tok sneuvelt in De hoofdzaak en haar oom Felix is een schijnbaar preutse koster (lees De naakte waarheid).

In de eerste strip van Kiekeboe die Merho tekende (Kiekeboe in het circus) heette ze nog Sofie, maar sinds De Wollebollen kennen we de vrouw van Marcel als Charlotte. In De Heeren van Scheurbuyck is ze Jonkvrouw Morphine, de toekomstige bruid van de graaf.

Fanny Kiekeboe

FannyDe dochter van Kiekeboe (Marcel dus) en Charlotte, en de zuster van Konstantinopel. Ze is de 'sexy' aantrekkingskracht van de strip. Zo laat ze zich zien in bad, onder de douche, in monokini, in een nat T-shirt, in een naturistenkamp, ... en poseert ze naakt in Playfair.

Ze is jarig op 15 februari.

Langs de ene kant is ze enorm geëngageerd (opkomen voor milieu, tegen dierenmishandeling, tegen bont,...) maar langs de andere kant is ze materialistisch en gesteld op mooie auto's, een zonnebank, ... Ze heeft in bijna elk verhaal wel een (ander) vriendje, dat ze vaak nog meesleurt in het avontuur; als ze het niet uitzoekt met haar broer tenminste.

Dat van die vriendjes duurt net geen 100 albums, want vanaf Verkeerd verbonden heeft Fanny met Jens een vaste vriend. Deze relatie is intussen ook al weer op de klippen gelopen, al schieten ze nog wel goed met elkaar op.

Werkwillig is ze zeker wel. Om een centje bij te verdienen heeft ze al vele baantjes gehad, zoals babysitten, model spelen, bloemen bezorgen, auto's wassen, Plat-Food eten verkopen, in een hotel gewerkt, ...

Konstantinopel Kiekeboe

KonstantinopelDe jongste van het gezin Kiekeboe (of toch niet, zoals in Kielekiele Boe?). In het begin liep hij rond in een korte broek, later in een joggingpak. Tegenwoordig draagt hij een hippe broek en een rood shirt.Omdat hij slim is en als kleinste vaak vergeten wordt, slaagt hij er vaak in de reddende engel te zijn. Zoals elke jongen speelt hij graag, en het liefst van al zoekt hij zijn buurkinderen, Joeksel en Froefroe, op.

Hij is jarig op 23 augustus.

In De pili-pili pillen zorgt een uitvinding van Konstantinopel voor de hoofdrol in het verhaal. Hij vond per ongeluk pillen uit tegen dronkenschap.

In De Incabouter heeft hij eindelijk zijn hoofdrol beet.

MoemoeMoemoe

Ze is de moeder van Marcel en weduwe van Oscar Kiekeboe. Haar naam is Jozefien.Ze duikt voor het eerst op in Meesterwerken bij de vleet.Ze komt vaak op niet gewenste momenten langs bij de familie Kiekeboe. Van haar zoon verwacht ze dat hij voor haar klaar staat wanneer ze hem nodig heeft.

Haar vriendin, madam Stokvis, voor wie ze niet wil onderdoen, komt nooit in beeld. Zelfs niet in het naar haar vernoemde verhaal Het Stokvis-incident.

De enkele keren dat ze een vriend heeft (Beauregard Van Achteren en Don Juan Casanova de Sade) loopt dat niet zo goed af, integendeel.

In enkele albums speelt Moemoe een hoofdrol, zoals in De bende van Moemoe en Zand erover.

Nevenpersonages

Balthazar

BalthazarHij is een personage dat al bestond in het 'Kiekeboe-poppenspel' van de broer van Merho. Hij doet ook in de strips al vanaf het eerste album mee.

Hij is een mislukt crimineel,hij is zelfstandig en hij komt steeds terecht in het vaarwater van de Kiekeboes, waarbij hij telkens het onderspit moet delven.

Hij draagt steeds hetzelfde geruite pak, tenminste als hij zich niet moet vermommen, wat vaak gebeurt in vrouwenkledij.

In Over koetjes en kalfjes wordt hij verliefd op inspecteur Sapperdeboere.

Gezin Van der Neffe

Gezin van der NeffeZe zijn de buren van de familie Kiekeboe.

Leon is beroepsmilitair met een korporaalsgraad. Hij is een echte bullebak die ook buiten de kazerne iedereen afblaft. Thuis heeft hij echter geen moer te vertellen. In Geeeeef Acht! krijgt hij de kans om Kiekeboe te bevelen.

Hij komt voor het eerst voor in het album De dorpstiran van Boeloe Boeloe, waarin beide buren elkaar nog aanspreken met meneer Kiekeboe en meneer Van der Neffe.

Zijn broer Leo is concierge in een flatgebouw. De familie Kiekeboe leert hem kennen in het De wraak van Dede. Later komt Kiekeboe hem tegen in de Ribbedebiegevangenis, waar hij ondertussen cipier is geworden.

Bij mevrouw Van der Neffe moet het huis altijd netjes aan kant blijven, en ook meneer wordt door zijn vrouw met allerlei huishoudelijke karweitjes opgescheept. In album 112, En in kwade dagen, verlaat Carmella haar echtgenoot voor een andere man. Daarna proberen ze elkaar het leven op elke mogelijke manier zuur te maken.

Het (ex-)koppel heeft twee kinderen, Joeksel en Froefroe, die iets jonger zijn dan Konstantinopel. Om de haverklap is er burenruzie, en dan krijgen Joeksel en Froefroe telkens opnieuw het levenslang verbod om nog met Konstantinopel te spelen.

Na de echtscheiding heeft Carmella zich een nieuwe look aangemeten. Een nieuw kapsel en zij kleedt zich veel te jong voor haar leeftijd. Ze heeft ook regelmatig een nieuwe relatie.

Leon probeert via datingsites en speed dating een nieuwe vriendin te vinden. Totnogtoe met weinig succes. Hij probeert op allerhande manieren zijn wedde wat aan te dikken, om de veel te hoge alimentatie te betalen. Zo heeft hij zijn oude hobby van Elvisimitator weer opgepikt. Door zijn scheiding heeft het personage Van der Neffe een dimensie meer gekregen. Daarvoor was hij enkel een bullebak. Nu krijgt hij iets zieligs en wekt hij zelfs medelijden op. Vooral Charlotte wil hem wel eens opvangen, tot groot ongenoegen van Marcel.

Goegebuer

goegebuerDe vochtige overbuur Fernand Goegebuer. Als hij spreekt verliest hij nogal wat water.

Hij is is gescheiden. In Het witte bloed leren we zijn vriendin kennen, de weduwe Thea Traal, die een ex-verloofde van Kiekeboe blijkt te zijn.

De bemoeizuchtige Goegebuer komt het eerst voor in het album Een zakje chips.

Van beroep was hij computerprogrammeur, en hij heeft ook geprobeerd een huwelijksbureau op te richten in De roze Rolls. Zijn artistieke 'kwaliteiten', volgens eigen zeggen dan, worden niet altijd erkend: hij zingt vals, hij kan niet schilderen en hij geraakt niet door het goochelaarsexamen.

Inspecteur Sapperdeboere

SapperdeboereHij is inspecteur bij de politie. Hij heeft altijd honger, en is dan ook altijd op zoek naar iets om te eten. Als hij niet in een restaurant terecht kan, dan kan hij nog altijd iets klaarmaken op zijn kantoor.

Als er politie in het verhaal voorkomt, dan is Sapperdeboere er meestal bij. Jammer genoeg kunnen de Kiekeboes meestal niet op hem rekenen en moeten ze het zelf zien op te lossen.

Hij maakt zijn debuut in De Haar-Tisten. In Over koetjes en kalfjes krijgt hij iets te veel vrouwelijke vormen en wordt Balthazar verliefd op hem.

Van de Kasseien

Van de KasseienFirmin Van de Kasseien is de rijke baas van Kiekeboe. Hij is getrouwd met Yvonne, luisterend naar de troetelnaam Chichi, die hem volledig wantrouwt. Terecht zo blijkt, want hij heeft altijd wel ergens een jonge vriendin.

In Het gat in de kaas richt hij zelfs een bedrijf op om alleen te kunnen zijn met zijn secretaresse. In De affaire Chichi laat hij zijn vrouw ontvoeren om haar geld in handen te krijgen. Dit zijn maar enkele voorbeelden uiteraard.Zijn eerste verschijning is in het album Het edelweissmotief. Hij slaagt er altijd in om zijn vuile karweitjes te laten opknappen door zijn werknemer Marcel Kiekeboe.

Hij komt steeds meer in de albums voor naarmate de serie vordert.

'de dikke dame'

Dikke dame"De dikke dame" Zo wordt de potige vrouw, met (meestal) een rode trui, genoemd, die in (bijna) elk verhaal voorkomt.

Gaande van een figuur die in confrontatie komt met Kiekeboe of zijn opponenten, tot, wat het vaakst gebeurd, een figuur die ongemerkt op de achtergrond verschijnt.

Ze is er al bij vanaf De Wollebollen, en omdat Merho om een of andere reden deze onbekende vrouw (want niet naar bestaand persoon getekend) ook in de volgende verhalen deed verschijnen, opteerde hij ervoor haar in (bijna) alle verhalen af te beelden.

AlanisAlanisDe hartsvriendin van Fanny. Ze gaan samen shoppen of op vakantie. Ze delen hun ervaringen met mannen, waarover ze geen van beiden een hoge dunk hebben.

Hun relatie komt alleen onder spanning te staan als er nieuwe kandidaat-vriendjes in beeld komen. Dan is het ieder voor zich.

Chichi

Chichi is de ‘troetelnaam’ van Yvonne, de echtgenote van Van de Kasseien. Ze is de enige dochter van de vroegere eigenaar van zijn bedrijf. Het bedrijf staat op haar naam en het is haar geld. Dat maakt hem zeer afhankelijk van haar. (Het is niet dat ik mijn vrouw getrouwd ben voor haar geld, maar het was wel de enige manier om er aan te geraken.) Beide echtgenoten spreken elkaar aan met Chichi (Yvonne) en Chouchou (Firmin).

Yvonne weet van de avontuurtjes van haar man. Maar haar trots gebiedt haar dit te verdringen. Ze weet dat hij niet bij haar weg zal gaan. Al was het alleen maar om haar geld.

18:45 Gepost door Stripworld in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Hallo, bij de start van deze nieuwe week ben ik op bezoek geweest op je nieuwe blogje.ik heet alle nieuwkomers graag welkom zo kan ik er onmiddelijk mijn favorieten uitpikken en ik hoop dat je hier een fijne tijd
zult hebben . Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 12-01-09

De commentaren zijn gesloten.